XX | Hero | VI24 | Rijk Zwaan continues to grow, but target remains unchanged

Haberler - 26-10-2021

Rijk Zwaan büyümeye devam etse de misyonu aynı

Sebze ıslah şirketi Rijk Zwaan, 2020/2021 mali yılında bir önceki yıla göre %4 oranında büyüyerek 498 milyon € net ciro elde etti.

Rijk Zwaan'ın cirosu neredeyse tüm ürün ve bölgelerinde bir artış gösterdi. Sebze ıslah şirketi Rijk Zwaan yaklaşık %9'luk bir pazar payıyla küresel sebze tohumu pazarında 4. sıradaki yerini korumaya devam ediyor. Rijk Zwaan şu anda Hollanda merkezli 1.550 ve dünya çapındaki 37 bağlı ortaklarında 2.050 çalışanı ile yaklaşık 3.600 kişiye istihdam sağlıyor.

Araştırma, ıslah ve üretim faaliyetlerinin genişletilmesi

Şirket, 2020/2021 yılında araştırma, ıslah ve üretim kapasitesine yönelik planlanan yatırımları gerçekleştirerek ilerlemeye devam etti. “Geçen mali yılda, De Lier'de domates, biber ve patlıcan için yeni bir ıslah tesisi ile Dinteloord'da hidroponik marul için yeni bir lokasyonun açılışını yaptık. Bunların yanında De Lier'deki tohum işleme ve depolama tesislerimizi genişletmek üzere hazırlıklara başladık, ”diyor Rijk Zwaan'ın yönetim kurulu üyesi ve şirket ortaklarından Ben Tax. Rijk Zwaan geçtiğimiz yıl içinde Fransa, Japonya, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerdeki araştırma ve ıslah tesislerini de genişletmekle birlikte, Meksika'da daha büyük üretim tesisleri kurmaya yönelik yatırımlar yaptı.

Teknoloji için kilit rol

Rijk Zwaan, geçen yıl araştırma ve geliştirmeye 143 milyon Euro değerinde (gelirinin yaklaşık %30'u) yeniden yatırım yaptı. “Sebze ıslahı ortalama altı ila 16 yıl sürüyor. Yapay zeka gibi teknolojiler sayesinde, üreticilere yenilikçi yeni sebze çeşitlerine daha hızlı erişim sağlamak amacıyla ıslah sürecini hızlandırabiliyoruz,” diye açıklıyor Ben Tax. Teknoloji, Rijk Zwaan'da sadece araştırma ve ıslah süreçlerinde değil, aynı zamanda şirketin ortakları ve müşterileri ile arasındaki iletişimi sürdürmesi ve işbirliği yapması konularında da kilit bir rol oynuyor. Örneğin 2021 yılının Haziran ayında Rijk Zwaan ilk web mağazasını Ukrayna'da açtı ve şirket, teknik bilgileri Hindistan ve Almanya'daki üreticilerle paylaşmak için e–öğrenme platformlarını kullanımını genişletti.

Sürdürülebilir bir gıda tedariği için inovasyon

Dünya nüfusuna sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde üretilen gıdaları sağlamak en çok önem verilen konu olmaya devam etmekte. “Bilgi seviyesi yükseldikçe ve yeni teknolojiler ortaya çıktıkça, sebze üretim yöntemleri değişiyor. Bu süreç, Avrupa Yeşil Mutabakatı (the European Green Deal)  ve Çiftlikten Sofraya Stratejisi ( the Farm to Fork Strategy) gibi hükümet girişimleriyle hızlandırılıyor. Burada görevimiz, yeni üretim yöntemleriyle uyumlu olmakla birlikte hastalıklara ve zararlılara karşı da güçlü olan yenilikçi sebze çeşitleri yetiştirmektir,” diye ekliyor. Ayrıca Rijk Zwaan mekanik hasat, organik üretim, kimyasalların azaltılmış kullanımı ve hidroponik gibi yeni yöntemler gibi yetiştiricilikle ilgili trendlerin yanı sıra kolaylık ve atıştırma gibi tüketici eğilimlerine de çok sayıda yeni sebze çeşidini piyasaya sürerek yanıt veriyor.

İşbirliği ile artan güç

Bu aile şirketinin öncelikli hedefi, tüm Rijk Zwaan çalışanlarına keyifli ve uzun vadeli bir iş sunmaktır. Ben Tax, “Merkezî olmayan karar alma yapımız ve 3.600 motivasyonlu ve özverili çalışanımızdan oluşan işgücümüz sayesinde geçtiğimiz yıl güçlü kalmaya devam ettik. Hep birlikte, ortaklarımıza en kaliteli sebze tohumlarını ve birinci sınıf hizmet sunmaya odaklandık. Rijk Zwaan'ın ‘Sağlıklı bir geleceği paylaşma’ misyonuna işte bu şekilde katkıda bulunuyoruz. Bu misyon değişmedi ve değişmeyecek,” diyerek sözlerini tamamlıyor. Rijk Zwaan, önümüzdeki beş yıl içinde Hollanda'da ve bağlı ortaklıklarında yaklaşık 800 kişilik bir istihdam daha yaratmayı umuyor.

Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V.'nin yıllık mali tablosu, 25 Ekim 2021 tarihinde Hollanda Ticaret Odasına sunuldu.